|
Amerika’da gerçekleştirilmiş bir pazar araştırması, yapıda alüminyum kullanımının her yıl %5 düştüğünü gösteriyor ve 5-10 yıl sonra alüminyum malzemenin cam ve kapı çerçevelerinde kullanımının tamamen kalkacağını belirtiyor. Aynı şekilde ahşap kullanımı her yıl %3 azalmakta. Buna karşılık, PVC kullanımı, nispeten daha yeni bir malzeme olması nedeniyle, her yıl %2,5 oranında artış gösteriyor.
Kompozit (CTP – Camelyaf Takviyeli Polyester) malzemeye gelince her yıl %37 gibi bir büyüme gösteriyor ki, bu gelişim diğer malzemeler ile kıyas kabul etmeyecek bir büyümedir. Kompozit malzemenin
CTP profilleri İnşaat Sektörü başta olmak üzere tüm uygulama alanlarında birçok malzemenin alternatifi olma yönünde hızla ilerlemektedir.
Başlıca Uygulama Alanları:
Pultrüzyon metodu, CTP kalıplamasında, özellikle inşaat sektöründe hem ana malzeme hem de tamamlayıcı malzeme olarak kullanılan profil türündeki ürünlerin yapımında kullanılmaktadır.
Türkiye ve diğer ülkelerde, yapı ve inşaat endüstrilerinde artık daha çok verimle çalışan ve daha az bakım, masraf gerektiren malzemelere bir eğilim görülmektedir. Bunun nedenlerinin başında bakım, işçilik gibi ekstra harcamalar, hem para hem zaman kaybı anlamına geliyor. Artık inşaat firmaları rahat edecekleri, kendilerine fazla masraf çıkarmayacak, uzun ömürlü malzemeleri tercih ediyorlar. Bu haklı tercihler kompozit endüstrisinin ve özellikle yapısal eleman olarak kullanılan pultrüzyon profillerin önünü açmıştır. Hafif, boya - bakım gerektirmeyen ve düşük işçilik maliyetleri ile inşa edilebilen pultrüzyon profiller ahşabın, alüminyumun ve PVC’nin kısa zamanda yerini almaya başladı.
Boyutsal stabilite ve termal performansları, pultrüzyon profilleri çok soğuk ve çok sıcak alanlarda eşi bulunmayan inşaat malzemeleri haline getirmiştir. Ahşap desenli pultrüzyon profiller, düşük işçilik maliyetleri ve kolay montaj avantajı sayesinde yapısal kolon, tırabzan, korkuluk ve çit gibi uygulamalarda ahşabın yerini almaya başlamıştır.
CTP malzemeden orijinal parça kullanımı, otobüs, tır, kamyon, traktör üretiminde olduğu gibi, diğer ticari hafif ve ağır araç üretiminde de, öncelikle hafifliği sayesinde ciddi yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Darbeye ve hava koşullarına direnci, kolay kalıplanabilmesi, tasarım esnekliği ve paslanmama özellikleriyle de sektörün aranılan mühendislik malzemesi olmaktadır. Diğer yandan, uyulması gereken ve daralan çevre ve sağlık standartları gereği, fren ve debriyaj balatalarında asbest yerine, cam elyafı kullanımı hızla artmaktadır.
Otomotiv sektöründe, komple veya kısmen otomobil gövde parçalar yapılabildiği gibi, özellikle Camelyaf ve karbon elyaf kullanılarak, makas ve amortisör yayları gibi çok önemli parçalar da CTP malzeme ile üretilmektedir. CTP’den konteynır üretimi, otomotiv sektöründe çok yaygın bir kullanım alanını oluşturmaktadır. Toplu taşıma araçlarının havalandırma kanalları, tamponları ile tutamaklar, CTP profiller için yaygın uygulama alanlarından biridir. Ayrıca, vagon sanayisinde, demiryolu vagonlarının tüm gövdesi CTP malzemeden yapılabildiği gibi, modüler gövde parçaları da vagon restorasyonlarında kullanılmaktadır.
Özellikle günümüzde su sıkıntılarının aşılmasında CTP boruların önemi inkâr edilemeyecek boyuta gelmiştir. CTP boruların, alternatif borulara göre en önemli avantajı, yüksek korozyon direnci, uzun kullanım ömrü ve hafifliği, işçilik, nakliye kolaylığı özelliklerinin yanı sıra yüzey düzgünlüğü ve yüksek mukavemet değerleri sayesinde şebeke kayıplarını da en aza indirmesidir. Bu öne çıkan özellikler, CTP boruların tercih edilerek, birçok su isale hattı projesinin devreye girmesine neden olmaktadır ve olmaya devam edecektir Korozyon söz konusu olmadığı için katodik koruma ve ek tecrit malzemesi gerektirmez. Bu nedenle işletme zorlukları ve masrafları yoktur. CTP Boruların Avantajları:
Ctp Boru Başlıca Kullanım alanları
Rüzgar jeneratörleri, gelecekte çok önemli bir kullanım alanı olarak şimdiden büyük bir potansiyel göstermektedir. Burada rüzgâr enerjisinin faydalı enerjiye dönüşümünde anahtar sistemler, rüzgâr türbinleridir. Rüzgâr türbininin en önemli yapı elemanlarından biri olan kanatlarının üretilmesinde hafiflik ve çevre koşullarına dayanım özelliklerinin de sayesinde; son 25 yıldan beri kompozit teknolojisinden yani CTP’den faydalanılmaktadır.
Özellikle son yıllarda dünyada Seracılığın gelişmesi, Türkiye’de de Modern Seracılık yatırımlarının önündeki engellerin kalkması ve uygulanan teşvikler Sera üreticilerini de harekete geçirmiştir. Sera üretiminde daha modern, daha uzun ömürlü, daha dayanıklı ve daha düşük maliyetli çözümler yeni teknolojiler ile çözülmek istenmiştir.
Bu sebeplerden dolayı Sera üretiminde Alüminyum, Çelik, PVC gibi ürünler, yerini yavaş yavaş CTP’ ye bırakmaktadır. Çünkü Sera’nın iskeleti güçlü, hafif ve su geçirmez olmalıdır ve bu sebeplerden dolayı da en iyi çözüm gelişen teknoloji ile birlikte CTP’ dir.
Aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebileceğiniz üzere CTP’ nin diğer yöntemlerle kıyaslandığında hemen her yönden avantajları bulunmaktadır.
Sera iskeletinin CTP ile yapılması ile sağlanan avantajlar:
Son yıllarda gerek hurda değeri olmaması, gerekse çürümeye ve korozyona karşı uzun ömürlü olması nedeni ile Türkiye'de ve dünya Karayollarında CTP malzemelerin kullanımı çok büyük ölçüde artmıştır.
Karayolları Genel Müdürlüğü’ nün Trafik Güvenliği kapsamında CTP Yol Kenar Dikmesi ihtiyaçlarını karşılamaktayız ve şu anda Karayolları Genel Müdürlüğü’ nün CTP Yol Kenar Dikmesi alımlarında en büyük tedarikçisi konumundayız.
Karayolları Genel Müdürlüğü’ nün halihazırdaki en büyük tedarikçisi olmamızı sağlayan uygun fiyatımız yanında, Karayollarının şartnamesine uygun olarak ve Karayolları Genel Müdürlüğü’ nün kendi bünyesinde uyguladığı tüm testlerden kusursuzca geçen yüksek teknoloji ürünlerimizi gösterebiliriz.
CTP Yol Kenar Dikmesi üretimimiz tüm Türkiye'deki Karayollarında sorunsuzca kullanılmakta ve Trafik güvenliğine büyük katkı sağlamaktadır. Öyle ki, her türlü hava koşuluna dayanıklı CTP Yol Kenar Dikmesi ürünlerimiz özellikle kırılmaz yapısından dolayı kolay kolay yenileme gerektirmemekte, ayrıca olası trafik kazalarında da kazaya karışan araçlara eski Beton Yol Kenar Dikmeleri gibi zarar da vermemektedir. Üzerinden herhangi bir araç geçtiğinde, teknolojisi gereği tekrar doğrulmakta bu özelliği sayesinde hem dikme zarar görmemekte hem de araç zarar görmemektedir.
Karayollarında kullanılan CTP Profillerden bazı örnekler
CTP malzemenin mükemmel bir elektrik yalıtkanı olması, elektrik ve elektronik sektöründe yaygın olarak kullanılmasını sağlayan en önemli faktörlerden birisidir. Uygulama alanlarının başında, elektrik direkleri gelmektedir. Gerek aydınlatma, gerek enerji nakil hatlarında CTP direkler kullanılmaktadır.
Elektrik sektöründe bir diğer uygulama örneği de, yeraltı kablolarının döşenmesi sırasında kullanılan CTP kılavuz çubuklarıdır. İç mekanda ve dış mekanda kullanılan elektrik armatürleri de CTP malzemeden yapılmaktadır.
Elektrik sektöründe CTP kullanım alanları arasına son yıllarda katılan bir diğer önemli uygulama, rüzgar enerjisinden elektrik üretimini sağlayan rüzgar jeneratörleridir. Bu jeneratörlerde, hem taşıyıcı direk, hem de pervane kanatları CTP olarak yapılabilmektedir. Elektrik & Elektronik sektöründe özellikle Kompozit Kablo Kanalları, Köşe Profilleri, Köpek Kemiği Profilleri, Lama Profiller, Yuvarlak Profiller için CTP malzeme kullanıldığında dayanıklı ve uzun ömürlü bir altyapı sağlanmış olur
CTP kullanımının Elektrik sektöründe avantajları
Belediye Hizmetler ve Şehir Mobilyaları
Belediye ve şehircilik hizmetleri ile endüstriyel alanlarda, CTP için sayısız kullanım yeri bulunmaktadır.
Su taşıma ve kanalizasyon hatlarında kullanılan borular, binlerce metreküp hacimli büyük modüler su tankları, üstü kapalı yaya geçitlerinin kaplama panelleri, şehir içi ve parklarda kullanılan çöp kutuları, yüzme havuzları, otobüs durakları, büfeler, iletişim panoları, pazar yerleri ve haller, yaya köprüleri, köprü korkulukları, iskeleler, şantiye ve afet barınakları, toplu konutlar için malzemeler, arıtma tesisleri, korozif ortamlardaki yürüme platformları, stadyum, açık hava tiyatrosu gibi toplu oturma birimleri, çocuk bahçesi ve parklar, plajlar ve tatil beldelerinde kullanılan aksesuarlar, telefon kabinleri, bunların başlıcaları arasında yer almaktadır.
CTP’ nin kullanıldığı Belediyelerdeki alt yapı malzemeleri
CTP’ nin kullanıldığı Şehir mobilyaları
CTP malzeme, savunma sanayisinde de kullanılmaktadır. Özellikle hücumbotlar ve mayın tarama gemilerinin gövdeleri CTP’ den yapılmakta, manyetik alan oluşturmaması sayesinde büyük avantaj sağlamaktadır.
Roketatar gövdeleri de CTP’ den yapılmaktadır. Havan toplarının sahradaki birliklere havadan gönderilmesinde kullanılan sandıklar da CTP malzeme kullanılarak yapılmaktadır. Bu sandıklar, paraşüt ile uçaktan atılmakta ve ihtiyacı olan birliklere lojistik destek sağlanmasında yararlı olmaktadır.
Askeri uçakların birçok parçası CTP’den yapılmaktadır. Bunun yanı sıra, güdümlü füzeler ve roketlerin gövdeleri CTP malzeme kullanılarak yapılmaktadır. Bazı keşif uçaklarının gövdesi tamamen CTP olarak yapılmaktadır.
Kompozit Kablo Kanalları
Fiberpull Pultrüzyon yöntemi ile CTP kablo kanalı ve kablo merdiveni üretmektedir. Bu yöntem cam elyafları ile çeşitli matris sistemlerin kombinasyonuna izin veren sürekli bir işlemdir. Ayrıca Pultrüzyon teknolojisi elektrik kablosu yönetimine uygun ürünleri üretmek için en iyi çözümleri gösterir.
Köprüler
Merdivenler
Kompozit iş merdivenleri alüminyum ve ahşap merdivenlere oranla daha hafif olup korozyona maruz kalmaz. Yapısı nedeni ile elektrik iletkenliği yoktur. Taşınabilir merdivenler ve tank, platformlar için sabit merdivenler olmak üzere iki çeşittir. Kompozit merdiven ve kafes sistemleri tankların ve binaların kenarlarına monte edilir. Kimyasal tesislerde ve korozyon olan ortamlarda bakım gerektirmediği için güvenle kullanılabilir. Kompozit merdiven sistemleri alevi yürütmez ve UV ışınlarına dayanıklıdır. Merdiven sistemleri pultrüzyon profillerden oluşmaktadır. Merdiven basamakları kaymaz yüzeyli yuvarlak profillerden yapılmaktadır. Bütün elemanlar standart güvenlik rengi olan sarı renkte ve istenilen renklerde de üretilebilmektedir.
Soğutma Kuleleri
CTP soğutma kuleleri korozyona ve aşınmalara tamamen dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Soğutma kulelerinin gövdeleri ve su havuzu CTP (Camelyaf Takviyeli Polyester)’den üretilmektedir. Bu sayede, kulelerin işletme ve bakım masrafları en aza indirilmiştir, ayrıca kulenin hafif olması sağlanmıştır. Direkt güneş ışınlarına maruz kalması durumunda bile yapısını korur. Boya gerektirmez. Alternatiflerine oranla daha uzun ömürlü bir malzeme olan Camelyaf Takviyeli Polyester’den (CTP) imal edilen paket tip su soğutma kulesinin kullanımı da basittir. Modüler yapılarından ötürü, bir noktadan diğerine taşınması oldukça kolaydır.
Aydınlatma Direkleri
Yüksek teknoloji Pultrüzyon yöntemi ile üretilen Aydınlatma Direkleri özellikle deniz kenarı gibi hava ve çevre koşullarının zorlayıcı olduğu bölgelerde başta olmak üzere istenilen her yerde kullanılabilir. Düşük ağırlığı ve taşıma kolaylığı ile çok daha fazla direği aynı anda istenilen yere taşıyabilirsiniz. Montajı hem çok kolay hem de çok hızlıdır.
Çoğu durumda direği dikmek için vinç kullanımına bile gerek kalmaz. Her türlü sıcaklığa ve soğukluğa karşı dirençlidir, korozyona uğramaz çok uzun ömürlüdür.
CTP (Cam Takviyeli Polyester) direğin sağladığı genel avantajlar ise :
Diğer Uygulama alanları :
Havalimanı Çiti
Fiberpull olarak radyo frekanslarını bozmayan ve içinde hiçbir metal barındırmayan Havalimanı Çiti de üretebilmekteyiz. Bu sayede havalimanında kullanılan, inişte ve kalkışta yardımcı olan ekipmanlar ve radarlar hiçbir şekilde etkilenmemektedir. Havalimanını çevreleyen çitin CTP malzemeler kullanılarak yapılmasının genel avantajları ise:
Zemin Kaplaması
Fiberpull olarak Pultrüzyon yöntemi ile üstün özelliklere sahip zemin kaplaması da üretmekteyiz. Yüksek teknoloji kullanılarak üretilen bu ürünün avantajlarından bahsetmeden önce kısaca kullanım alanlarını aşağıdan inceleyebilirsiniz. Her türlü zeminde uygulanmasının yanında, basamaklar, platformlar ,rampalar, kaldırımlar, rögarlar ve drenaj kanalları olarak da uygulanabilir.Kullanım alanlarına gelince:· Kimyasallar üretiminde · Hafif inşaatlarda · Deniz yapılarında · Gıda ve içecek sektöründe · Petro-kimya tesislerinde · Tekstil üretim yerlerinde · Kağıt ve karton sanayinde · Su ve pis su arıtmalarında · Nakliye sektöründe zemin kaplaması olarak kullanıldığında uzun ömürlüdür ve yüksek verim sağlar. Alışılmış çelik, alüminyum, galvaniz, paslanmaz veya ahşap elemanlar yerine kullanılan bu üstün özellikli profiller, kesinlikle bakım gerektirmeyen, hafif, montajı ve işlenmesi çok kolay, kimyasallara mükemmel dayanıklılık sağlayan özellikleri ile günümüzde tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.
CTP ızgaralar kare ve dikdörtgen hasır şeklinde değişik reçine formülasyonları ve geniş panel ebadı seçenekleri ile malzeme zayiatını en aza indirger ve kolay yerleştirme sağlar.
|
|||||||||||